Braća Tankosić d.o.o.
Braća Tankosić d.o.o.

Al i PVC stolarija, Prozori i vrata
Aluminijumski paneli,
Al i PVC konstrukcije

Ukrasi stakla

Pokušaćemo pojasniti neke najčešće korišćene tehnike ukrasa stakla.

Ukrasi se mogu postaviti u bilo koji građevinski elemenat koji ima u sebi staklo kao ispunu.

Neki od najčešće korišćenih ukrasa su:

Dekorativne lajsne u staklu

Unutar staklo paketa se postavlja dekorativna lajsne između dva stakla. Naravno lajsne su vidljive ako to dozvoljava vrsta stakla.(Npr u staklo paketu flot + peskareno , gde je peskareno staklo neprovidno a flot je potpuno providno, lajsnu vidimo samo sa strane gde je providno staklo)

Kovano gvožđe u staklu

Kao i dekorativne lajsne u staklu ukras od kovanog gvožđa se postavlja unutar staklo paketa između dva stakla. Naravno kovano gvožđe je vidljivo ako to dozvoljava vrsta stakla.

Dekorativne lajsne na staklu

Ova dekoracija postoji isključivo u PVC izvedbi stolarije. Na spoljnu površinu staklo paketa se postavljaju dekorativne lajsne od PVC-a ,najčešće u šemi koja vizuelno deli staklo na nekoliko pravougaonika. Lajsne se mogu postaviti sa spoljne strane prozora ili i sa spoljne i sa unutrašnje strane.

LED osvetljenje

Unutar staklo paketa se između dva stakla postavljaju LED diode u boji po izboru.Osvetljenje korisnik uključuje i isključuje po želji. Svetlo LED dioda je slabog intenziteta tako da je efekat izraženiji po mraku.

Olovna folija – vitro folija

Samolepljiva folija koja se postavlja na površinu stakla unutar staklo paketa. Olovna folija simulira izgled lajsne u staklu, dok vitro folija simulira izgled vitražnog stakla. Obe folije su postojane na UV zrake i temperaturne promene.

Ograničenje primene ove tehnike je u tome što se olovna i vitro folija ne mogu postaviti na ornament stakla, jer je površina ornament stakala reljefna (nije ravna) i folija se ne može kvalitetno zalepiti.

Primenom ove dve folije uspešno se simulira izgled pravog vitraža.

Slikano

Slikano staklo je širok spektar različitih tehnika rukom slikanog stakla.

Štampano

Štampano staklo je tehnika mašinskog štampanja na staklu.

Ova tehnika se ne primenjuje na ornament staklima zbog njihove reljefne površine.

Brušeno - gravirano

Ove tehnike spadaju u obradu stakla. Kod brušenja ili graviranja površina stakla se mehanički brusi da bi u njoj ostao kanal čija kontura čini ukras.

Peskareno

Primenom postupka peskarenja površine stakla, površina postaje hrapava. Zbog sitne granulacije hrapavosti staklo na mestu gde je peskareno postaje poluprozirno do neprozirno i dobija belu boju.

Peskarenjem samo pojedinih delova staklene površine, dobijaju se mustre i šare po želji.

Vitraž

Kod ove tehnike stakla različitih boja se seku u komadiće i međusobno spajaju pomoću vitraž lajsne. Sklapanjem različitih oblika i boja dobija se slika. Najpoznatija primena vitraža je u starim crkvama. Kod modernih vitraža, kada se spoji u celinu vitraž – slika se postavlja između dva stakla u staklo-paket da bi se poboljšale termičke i mehaničke osobine.

Beveli

Bevel čini staklo isečeno u obliku romba ili romboida čije ivice su široko obrušene radi esteskog efekta. Takvo staklo se postavlja u vitraž lajsnu koja drži bevel unutar staklo paketa između dva stakla, slično kompletnom vitražu. Kod vitraža je pokrivena kompletna vidna površina sa vitraž-staklima, dok bevel stoji sam a ostatak površine ne sadrži stakla.

Kao i vitraži, beveli se uspešno mogu simulirati primenom olovne i vitro folije.

Fuzija

Ukras u obliku lopte veličine 5 do 20 mm koji se lepi na površinu stakla unutar staklo – paketa. Ukras je izrađen od stakla primenom tehnike fuzije. Ukrasi su često raznobojni i tehnika fuzije ima sebi svojstven vizuelni efekat.